Kritische Uitspraken van de week

 • Het aanmaken van de reuze kerstboom op het plein, gelukkig niet door opdringerige politici alleen, maar door kinderen van de Hubert stichting was echt in het teken van ‘Laat de kinderen tot Hem komen’, zeker als ze een beperking hebben, want ook zij lopen in het licht van de Heiland.”
 • “Er zijn vaak geen staatsdollars beschikbaar om onze jongeren, vooral die met een beperking, naar het buitenland te sturen om uit te komen in internationale sportontmoetingen, maar er is wel meteen geld als er weer eens een overheidsdelegatie naar een of ander hottentot-land gaat, en als enige resultaat hoor je: ‘we hebben Suriname op de kaart gezet, daar in Timboektoeland of in Lantidallapakkiedan.”
 • Tenminste heeft onze jeugdige zwemmer, Kenzo Simons, ons land duidelijk op de kaart gezet op de Consude Games in Paraguay. Trots liet hij op het erepodium onze vlag breeduit zien. Zie je dat al die geweldige delegatieleden doen die jaarlijks met ons belastingsgeld zovele buitenlandse conferenties aflopen?
 • Het zou veel beter zijn als we de helft van het geld dat we aan dat vuurwerk (oftewel dat geimporteerd vuil, dat een knal en giftige rook geeft) uitgeven in de kerstpotten van het Leger des Heils doen.
 • Weet je dat er na 40 jaar onafhankelijkheid nog steeds mensen hier rondlopen, die zich schamen dat ze Surinamers zijn en die liever de nationaliteit hadden gewild van een rijk westers land, zodat ze vrij konden genieten van door anderen opgebouwde welvaart en vrijheden?
 • “Als de Nederlandse overheid de haven van Rotterdam net zo 100% zou controleren zoals ze Surinaamse staatsburgers op Schiphol controleren, zouden er honderden kilo’s meer drugs en ander smokkelwaar tevoorschijn komen, dan die paar grammetjes bij de bolletjesslikkers waar zo een ophef over wordt gemaakt.”
 • Het wordt hoog tijd dat ons land het systeem van ‘op borgtocht vrijlaten’ ook invoert; dan kunnen frommelaars in jas en das die staatsbedrijven bijvoorbeeld legaal hebben leegeplunderd, keihard een borgsom van 10 miljoen srd betalen, willen ze uit die gezellige arrestantencel komen, in plaats dat een stel slimme advocaten dit geld (of zelfs meer) opstrijkt als honorarium om hun client dankzij onze verouderde wetten vol mazen, vrij te krijgen.
 • “Onze financiŃ‘le overheidsadministratie is voor de zoveelste keer niet in staat gebleken om de bus- en boothouders die het schoolvervoer van voornamelijk de sociaal zwakkere leerlingen verzorgen, op tijd uit te betalen en overheidsfunctionarissen schuiven onterecht de schuld daarvan in de schoenen van de lokale banken.”
 • “Dit komt omdat deze bakba-wenkri-administratie maar niet de juiste prioriteiten kan stellen; eerst moeten vriendjes en politieke sponsors voor tientallen miljoenen uitbetaald worden en de boot- en bushouders die alleen maar arme kindertjes vervoeren, kunnen wel even wachten.”
 • “We konden ons leger eerder inzetten tegen ongewapende burgers en in een heilloze binnenlandse broederstrijd, maar niet om de bezetter van een deel van ons grondgebied weg te jagen.”
 • “Ik blijf Bosje een vette pluim geven dat hij een vlooteenheid van ons op dat booreilandje van die Guyanezen afstuurde en a jagi deng. Bravo Bosje!”
 • “In ons land is bij God alles mogelijk. Daarom is er geen vrij domeingrond meer om huizen, scholen en ziekenhuizen te bouwen. Die grond moet al te vaak van een hoop snel-snel opgerichte Stchtingen met belastingsgeld teruggekocht worden.”
 • “Dat beetje mooi natuurgebied te Peperpot in Commewijne met al die mooie vogeltjes die mooi fluiten in mooie bomen met mooie toeristen die op mooie fietsen daar mooi naar komen kijken, zal echt wel moeten wijken voor de keiharde belangen van verkavelaars.”
 • “Ai Sranan, wat houden nationale en internationale plunderaars van je! Ze kunnen met een paar lawsie tyuku’s miljoenen winst op onze natuurlijke rijkdommen maken. En we zijn nog erbij blij dat ze dat doen en ons met de uitgegraven gaten en otboste arealen laten zitten.”
 • “Niet bakra-basi is de zwarte Piet voor de armoede lijdende ontwikkelingslanden, maar hun eigen corrupte kliek van bruine- en blaka-basi, die zich overvol zuigen met de inkomsten van het land, zodat er niet genoeg geld is om bijvoorbeeld de medicijnen voor chronische nierpatiŃ‘nten aan te schaffen, of babyvoeding. Daarom: zwaar straffen, dit corrupte tuig van de richel.” 
 • “Suralco gaat weg, wij huilen dat ze moeten blijven, ipv hun een stevige belasting te laten betalen voor de geleden milieuschade, want de wetten daarvoor zijn er niet of zijn niet afgekondigd.”

 • “En als ze niet willen betalen, nemen we de stuwdam als compensatie. Dan hoeven we ook geen geheimzinnige, schimmige en maandenlange onderhandelingen met hen te voeren.”

 • “Is wetgeving echt wetgeving als het echte wetgeving in de weg staat?”

 • “Er bestaat in ons land geen wegenbelasting voor die zware houttrucks die wegen en bruggen kapotrijden en geen extra exportheffing op ons rondhout dat voor een appel en een ei wordt verkocht aan de grootste houtplunderaar ter wereld, namelijk China. Die beschermt zelf zijn weinige beetje regenwoud, maar is desondanks de grootste exporteur ter wereld van houtproducten.”

 • “De scholen starten per 1 oktober en niet pas op 5 oktober, na nog een weekend vol met back to school party’s. Goed zo, ga leren en studeren in plaats van maar te feesten en te geesten als beesten zonder leesten.”
 • “De naschoolse opvang was meer een vrijblijvende oppas met een letterlijke en figuurlijke nyan patu geworden.” 
 (Gehaald uit de column Politieke Borrelpraat van Rappa)
Rappa (update 29 september 2015)
 

Kritische Uitspraken