Wij zijn voorlopig gesloten. Gelieve niet te bellen. Alleen Whatsapp op het nummer 597 8598558 Ter info: wij lenen geen boeken meer uit. Informatie wordt verstrekt nadat u een Whatsapp bericht hebt gestuurd.

CURRICULUM VITEA RAPPA (CV)

Curriculum Vitae (CV) Rappa
Naam: PARABIRSING 
Voornamen: Robby Jonathan
Geboorte datum - plaats: 13-08-’54 te Paramaribo
Geloof: E.B.G.
Burg. staat: gehuwd, 3 kinderen
  • Opleiding:
Zesjarig Surinaams Lyceum (1973), Pedagogisch Getuigschrift I.O.L.(1974), LO Nederlands (I.O.L. 1974)
MO-A Nederlands (I.O.L. 1977), MO-B Nederlands (I.O.L. 1993)
  • Werkervaring onderwijs:
1975 -1988: Leraar VWO part time/full time (Vrije Atheneum); 1977 -1994: part time leerkracht Middelbare Handels Avondschool/ Avond Hoofdakte-Paramaribo/Avond/Hoofdakte/Nw-Nickerie/V.O.S. Scholengemeenschap Nw-Nickerie/Algemene Middelbare School (AMS); 1984 -1992: lid opstellingscommissie eindexamen Nederlands VWO/HAVO. 1998 - 2009:full time leerkracht op de AMS.Van 2009-2011: parttime docent op de AMS 2000 – 2003- en van 2007-2011:part time docent op het Nederlands Lyceum. Aug/Sept 2009 en 2010: docent Nederlands op de cursus Journalistiek van het Dagblad TIMES.
  • Overige werkervaring:
1979 -1985: part time redacteur De Zondagkrant/stafmedewerker drukkerij-uitgeverij Alberga/publicist De Vrije Stem/De Ware Tijd/ De West, in welke hoedanigheid hij vele artikelen over de Surinaamse taalsituatie, de meertaligheid en ons onderwijs en vernieuwingen binnen ons onderwijsgebeuren heeft gepubliceerd; in 2004 een half jaar wekelijks columnist in het dagblad TIMES. Vanaf 2006: columnist in maandblad Parbode.
Vanaf 1979 : auteur van short stories, novellen en romans onder het pseudoniem Rappa; tussen 2002 en 2009 verzorger van de wekelijkse zondagmiddagrubriek ‘Het Nieuws nader bekeken’ via radio Apintie, vanaf eind 2009 columnist in het tv-programma Panorama en vanaf juli 2010 columnist met de rubriek Politieke Borrelpraat bij Starnieuws. 1989 -1995 : Secretaris van de MinisterNatuurlijke Hulpbronnen; vanaf 1995 : Beheerder van Rappa’s Stripbiep (thuisbibliotheek) en van Editing consultancy/Uitgeverij RALICON (Rappa’s Literatuur CONsultancy). van juni 2004 - 2006: penningmeester van de Schrijversgroep ’77,2008: secretaris en daarna commissaris binnen het bestuur.
  • Literaire publicaties:
Rappa debuteerde in 1980 met de verhalenbundel Friktie Tories, een verzameling van humoristische en maatschappij-kritische vertellingen. In 1981 verscheen Opa Djannie en andere verhalen, gevolgd door de roman De vlek uit het verleden (1982), de bundel kinderverhalen Silvy en Hexa en andere verhalen (1983) en de erotische novelle Fromoe Archie in 1984; alle uitgegeven in samenwerking met Drukkerij-Uitgeverij Alberga. In 1984 werd De vlek uit het verleden door de transculturele uitgeverij Masusa in Nederland uitgegeven. In 1995 verscheen bij uitgeverij Raphaël de novelle De Tapoe, en in samenwerking met Publishing Services Suriname en Sjama Ramphal werd in 1998 het kinderverhaal Verdwaald in het bos gepubliceerd.
In 1999 verscheen de verhalenbundel Nieuwe Friktie Tories bij uitgeverij Ralicon. In 2001 verscheen in opdracht van de Lions Club Paramaribo North de novelle Een bloedige les in het kader van de anti-drugcampagne van deze club. In 2003 werd Een bloedige les door uitgeverij RALICON heruitgegeven. In augustus 2003 werd in verband met Carifesta in Suriname de bundel As a friend and other short stories uitgebracht.
Sinds de publicatie van Friktie Tories heeft Rappa zich een vaste plaats verworven in de Surinaamse literatuur. Zijn vlotte, vaak humoristische schrijfstijl, zijn erotische beschrijvingen alsook zijn soms ongezouten kritiek op politieke en maatschappelijke wantoestanden spreken een breed lezerspubliek aan.

Bepaalde buitenlandse (Nederlandse) critici zien hierin een reden om zijn verhalen als ‘populistisch’ en ‘neigend naar oppervlakkigheid’ af te doen.Hij heeft ook ettelijke malen opgetreden tijdens literaire festijnen als voordrachtskunstenaar of ceremoniemeester. In 1997 vertegenwoordigde hij samen met Gerrit Baron Suriname op het Western Literary Perpectives-seminar, dat van 13 tot en met 17 juni in Washington DC werd gehouden. In november 1998 was hij deel van de Surinaamse delegatie (waarin o.a. Alphons Levens en Monique Pool) die Suriname vertegenwoordigde op het Pro Livre festival in La Guiane (Frans-Guyana) met optredens in Saint Laurent en Cayenne. In nov. 2002 nam hij deel aan het Literair festival Het woud der verwachting dat in Suriname werd gehouden, waarbij hij tevens voor de Stichting Schrijven een schrijftraining in Nickerie hield. In maart 2003 hield hij op uitnodiging van Stichting Schrijven (Nederland) en de Vereniging Ons Suriname een schrijftraining en voordracht in Amsterdam als onderdeel van de afsluiting van de Nationale Boekenweek.
In 2004 nam hij deel aan en hielp hij mee aan het internationale literaire festival 1001 identiteiten, dat van 1 tm 7 maart werd gehouden. Van 18 tm 22 jan 2006 nam hij als vertegenwoordiger van Suriname deel aan het Internationale Winternachtenfestival, alwaar hij deelnam aan een schrijversconferentie, aan een taaldiscussie over de positie van het Nederlands en de lokale talen in Suriname en de Antillen en aan een schrijversgesprek met voordracht uit eigen werk. In mei 2006 publiceerde hij een artikel over het Surinaams-Nederlands in Nederlands buitengaans; een taalreünie i.v.m. het symposium van de Sichting Koninklijk Paleis Amsterdam. Van 3 tm 13 maart 2006 nam hij deel aan het Internationaal Literatuurfestival Werelden in Ontmoeting dat door de Schrijversgroep ’77 en de organisatie Winternachten werd georganiseerd. Zijn verhaal To save or not to save behaalde de tweede prijs tijdens het op dit festival georganiseerd schrijffestijn voor gevestigde schrijvers. In 2007 deed hij van 1-9 augustus in Paramaribo mee aan het internationaal literatuurfestival Diversity is Power met Zuidafrikaanse schrijvers.
In oktober 2008 was hij deel van de delegatie die naar Zuid-Afrika afreisde om ons land te vertegenwoordigen bij het tegenbezoek van het literatuurfestival Diversity is Power. Van 6 tot 9 november 2008 deed hij mee aan het literaire festival “Satire en Spot – Spiegels en Lachspiegels”, georganiseerd door de stichting Literatuur Festival Suriname en de stichting Winternachten, gehouden in de zaal van Prakwaki te Paramaribo. In november/december 2008 organiseerde hij samen met stichting Cosmopolis een schrijfwedstrijd onder Surinaamse jongeren onder de naam “Rappa’s Schrijfwedstrijd”, waaraan meer dan vijftig jongeren deelnamen.
In september 2009 deed hij als vertegenwoordiger uit Suriname mee aan de Tweede Caraibische Letterendag met de ‘Cairo neti’ in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam op uitnodiging van de Werkgroep Caraibische Letteren. Van 1 tm 5 november 2010 deed hij mee aan de door de Schrijversgroep ’77 georganiseerde literatuur conferentie en festival onder de naam:”Wan tru puwema na wan skreki sani”, waaraan schrijvers en dichters uit Suriname, Curaçao, Bonaire, Aruba, Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika deelnamen. Als blijk van waardering voor zijn veelzijdige bijdrage werd hij op 24 november 2010 onderscheiden als officier in de Orde van de Gele Ster.
In 2012 was hij voor de Schrijversgroep ’77 de vertegenwoordiger/trekkervan de organisatie van de elfde editie van de grootste jonge-talenten schrijfwedstrijd voor het Nederlandse taalgebied, Write now! die voor het eerst ook in Paramaribo werd gehouden.

This is what we are doing to minimise risks

Aliquam at ligula in felis feugiat tincidunt laoreet ut orci. Morbi sit amet commodo nisi. Suspendisse quis ornare justo. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; In ac nibh lectus. Vivamus venenatis, odio vel tincidunt tincidunt, mi tortor semper nibh, eu rhoncus mauris felis a ante

READ MORE

Contact

Adres: Giannilaan # 20 Uitvlugt 
Telefoon # : 0(597)- 464725